img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-7-2023 10:45

350 jaar Kapel onder de Linden - concert Schola Cantorum

Thorn - 25 juli 2023 - Op zaterdag 16 september geeft de Schola Cantorum van het Ward-Instituut om 20.00 uur een concert in de Abdijkerk te Thorn, ter afsluiting van de feestweek rondom het 350-jarig bestaan van de Kapel onder de Linden. Dit unieke concert is een muzikale rondleiding langs de decoraties in de Kapel onder de Linden en een kennismaking met de bijzondere liturgische rijkdom van het Thorner Stift. Het concert is gratis toegankelijk. De toegang tot de Abdijkerk is open vanaf 19.30 uur.

img

De Kapel onder de Linden in Thorn is een nabootsing van het Heilige Huisje (Santa Casa) te Loreto en is rijk versierd met stucwerk en met olieverfschilderingen in medaillons. De decoraties verheerlijken Maria en bevatten teksten die aan het Oude Testament en aan het Boek Openbaring zijn ontleend.

Tijdens dit concert sluiten de gezangen van de Schola Cantorum van het Ward-Instituut nauw aan bij de vele eksten en afbeeldingen in de Kapel. Zij bieden de luisteraar een muzikale waaier aan gregoriaanse rijkdom, gezangen die voor een belangrijk deel afkomstig zijn uit het unieke Thornse liturgische handschrift ‘Officia Propria’, dat waarschijnlijk aan het eind van de 16e eeuw tot stand is gekomen.
 
De Schola van het Ward-Instituut onder leiding van Cyriel Tonnaer is grote dank verschuldigd aan de heren Louis krekelberg en Johan Schoenmakers die jarenlang een diepgaand onderzoek hebben ingesteld naar de muzikale weergave van de gezangen en liturgische gebruiken uit de Officia Propria.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto Schola Cantorum
180723/HvL 

Wellicht interessant