img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-9-2023 14:59

Excursie naar stuifzand en grafheuvels in Weerter- en Budelerbergen

Weert - 10 september 2023 - Kenmerkend voor de Weerter- en Budelerbergen is het stuifzand landschap. Op zondag 1 oktober organiseert IVN Weert een wandeling voor jong en oud door dit bijzondere landschap. Het blijft echter niet bij wandelen, de deelnemers gaan ook allerlei onderzoekjes en experimenten doen, om zo het stuifzandlandschap beter te voelen en ervaren. Ook wordt veel uitleg gegeven over de aanwezige grafheuvels.

img

Programma

Tijdens deze excursie krijgt je niet alleen uitleg over het stuifzand gebied, maar word je ook daadwerkelijk aan het werk gezet om het stuifzand landschap beter te voelen en ervaren. Je doet allerlei onderzoekjes en experimenten.

Je gaat werken met een kompas, een zandliniaal, hellingshoekmeter, loep, grondboor. Je gaat ook zand zeven. Je onderzoekt verschil in korrelgrootte van het zand, hoe golven in het zand ontstaan, hoe zuur zandgrond is, of zand ook voedingsstoffen bevat.

Je leert een ‘fort’ zien, hoe wind zand sorteert en hoe wind dit landschap heeft vorm gegeven.  Je meet de temperatuur boven het zand en in het bos.

In het tweede gedeelte van de excursie krijg je uitleg over de grafheuvels. Waarom zijn die juist daar aangelegd. Werden alle doden in een urn in een grafheuvel begraven?

Praktische informatie

wanneer - zondag 1 oktober 2023, van 10.00 tot 13.00 uur

waar - startlocatie is de parkeerplaats Grafheuvelveld Trancheeweg (bij spoorwegovergang) in Weert

deelname - gratis

aanmelden - aanmelden is verplicht en kan tot 22 september per e-mail via secretariaat@ivnweert.nl. Contactpersonen zijn  Ad Havermans en Bèr Peeters. Maximaal 25 deelnemers.

extra informatie - Vanwege het losse zand zijn goede wandelschoenen aan te raden

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

stockfoto
240823/HvL

Wellicht interessant