img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-1-2024 12:05

Torna Cultura Café - editie januari 2024

Thorn - 14 januari 2024 - Op zondag 28 januari is er weer een cultureel-literair Torna Cultura Café in Thorn, het eerste Café in dit nieuwe jaar. Ook in deze editie een gevarieerd programma met verrassende podiumgasten, zoals onderzoeksjournalist Johan van de Beek, Leon Hamers en Hans Simons plus voordrachtskunstenaar Frans Adriaens. De muziek wordt verzorgd door de Roermondse zanger Roger Selder.  

img

Gasten

Johan van de Beek

Johan van de Beek was tot voor kort onderzoeksjournalist bij dagblad De Limburger en schreef columns voor die krant. Thans is hij blogger en geeft hij lezingen. Het onderwerp van zijn voordracht in het cultureel-literair Torna | Cultura Café is: ‘Wetenschap is ook maar een mening’ oftewel de opkomst van fake news. Hij heeft het over de opmars van het magisch denken, het wantrouwen in overheid, journalistiek en wetenschap, over complotdenken en de bedreiging die hiervan uitgaat.  

Leon Hamers en Hans Simons

Leon Hamers en Hans Simons, presenteerden onlangs het boek Vastelaovesmonumente in Limburg, van Mook tot Eijsde. Zij leverden hiermee een belangrijke culturele bijdrage aan de beleving van carnaval in onze provincie. In het boek staan alle carnavalsbeelden en gerelateerde objecten in de openlucht in Limburg afgebeeld en beschreven. Het boek bevat meer dan 220 beelden en vrijwel alle Limburgse dialecten. Zij ontvingen daarvoor de driejaarlijkse prijs van de BCL, ‘De Carnavalist’. Beide heren vertellen met passie over de inhoud en larderen het gesprek met afbeeldingen, heel specifiek die uit Midden-Limburg. 

Frans Adriaens

Als een kleurige polonaise kronkelt de humor zich door het leven van Frans Adriaens. Hij geeft deze humor door via lollige gedichtjes, de zogenaamde Knipuigskes, en plezierige verhalen op TV, optredens, kranten en boeken. 

Roger Selder

Het muzikale gedeelte van het programma wordt ingevuld door Roger Selder. De Roermondse zanger is al een leven lang fan van Americana en Countrymuziek. Het is dan ook niet vreemd, dat hij zich voor zijn eigen muziek laat inspireren door artiesten als Johnny Cash, of dichter bij huis Danny Vera.

"Torna | Cultura heeft iets te vieren, want zaal-restaurant ‘Aod Thoear’, waar het Café altijd plaatsvindt, is door de gemeenteraad van Maasgouw aangewezen als de meest aantrekkelijke locatie in Thorn voor het stichten van een gemeenschapshuis. Het voortbestaan van het succesvolle Torna | Culture Café is hierdoor verzekerd."

Praktische informatie

wanneer - zondag 28 januari 2024, aanvang 14.30 uur (zaal open vanaf 13.45 uur)

waar - Café-restaurant Aod Thoear, Steegputstraat 2-4, Thorn

entree - € 6,00

meer informatie - zie www.tornacultura.nl 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
130124/HvL

Wellicht interessant