img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-1-2023 11:30

Wim Daniëls hoofdgast bij Torna | Cultura - editie januari 2023

Thorn - 3 januari 2023 - Niemand minder dan Wim Daniëls is zondag 22 januari te gast bij het eerste  cultureel-literair Café van het jaar van Torna|Cultura voor een lezing over zijn laatste twee boeken. Overige verrassende podiumgasten zijn Edward Bongers en Judith Evers. Gastheer is Henk van Neerven en de muziek wordt verzorgd door Kris van Son. Zoals gebruikelijk in Café-restaurant Aod Thoear.

img

Wim Daniëls 

Wim Daniëls treedt regelmatig op in theaters met theatercolleges en cabaretvoorstellingen. Hij presenteert tv-programma’s (‘Het dorp’, samen met Huub Stapel en ‘Nederland op Film’). Hij schreef ook het Groot Dictee der Nederlandse taal 2022.

Wim Daniëls, schrijver en taalkundige, heeft vele boeken op zijn naam staan, waaronder 'De Dikke Daniëls' en 'Het wonderbaarlijke verhaal van een stille avonturier'. Wim heeft zich zijn hele leven al verwonderd over taal; over haar lenigheid, haar subtiliteit en haar complexiteit. Hij zocht haar grenzen op, ging ze even vrolijk over, bedacht neologismen bij de vleet en legde haar in al haar schoonheid vast.
Met 'De Dikke Daniëls' schreef hij eindelijk hét grote overzichtswerk, waarin hij al die prachtige, onderbelichte en overgewaardeerde aspecten van de taal de revue laat passeren. 
 
In 'Het wonderbaarlijke verhaal van een stille avonturier' schrijft Wim Daniëls een prachtig portret van een man die op ontdekkingstocht ging. Het boek biedt je de vrolijke geschiedenis van de dove, negentiende-eeuwse botanicus Albert Sutherland Royaards (1855-1900) die ontdekkingsreiziger werd - per fiets. Kranten en tijdschriften berichtten destijds met regelmaat over de avonturen van ‘de doofstomme wielrijder’. Wie was toch deze figuur, die duizenden kilometers aflegde en een enorme bezienswaardigheid moet zijn geweest?  

Edward Bongers

Edward Bongers (Thorn) houdt zich al meer dan tien jaar bezig met het stimuleren van elektrisch rijden. Er is weinig discussie over de verwachting dat we uiteindelijk allemaal elektrisch gaan rijden, maar toch zijn er nog veel uitdagingen. Hij laat zien wat het gebruik van elektrische deelauto’s specifiek zou kunnen betekenen voor Thorn met betrekking tot parkeerdruk, verkeersveiligheid en duurzaamheid.

Edward heeft het bedrijf GoodMoovs opgericht op de Automotive Campus in Helmond om oplossingen te ontwikkelen voor bovenstaande uitdagingen. Hij wil afrekenen met misverstanden en vooroordelen over elektrisch rijden en autodelen.

Judith Evers

Judith Evers is medewerker van Bibliocenter in Maasgouw, vertelt over de omvorming van de bibliotheken. Van stoffige boekenrekken voor diehard-lezers naar een organisatie die midden in de maatschappij staat. De maatschappij verandert en dus ook de rol van de bibliotheek. Deze is tegenwoordig dan ook een plek waar leren, ontwikkelen en ontmoeten belangrijk is.

Kris van Son 

Singer/Songwriter Kris van Son is klein van stuk, maar met een groot gevoel, dat zich uit in haar muziek. Kris begeleidt zichzelf op de gitaar. Kenmerkend voor haar is haar heldere stem, onthullend in emotie. Het genre van haar muziek valt het beste uit te leggen als een mix van country en pop met hier en daar een uitstapje naar het onbekende.

Henk van Neerven

Henk van Neerven, presentator van diverse radio- en tv-programma’s bij Omroep ML5, vervult de rol van gastheer van het Café.

Praktische informatie

wanneer - zondag 22 januari 2023, aanvang 14.30 uur (zaal open vanaf 13.45 uur)

waar - Café-restaurant Aod Thoear, Steegputstraat 2-4, Thorn

entree - € 6,00

meer informatie - zie www.tornacultura.nl 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
030123/HvL


 
 

Wellicht interessant