img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-12-2018 11:00

Traditioneel oudejaarsgebruik 'grabbelen' springlevend in Thorn en Neeritter

Thorn / Neeritter -  Ook dit jaar wordt er in Thorn en Neeritter traditiegetrouw weer gegrabbeld op Oudejaarsdag door kinderen. De kinderen trekken door de straten van hun dorp in de hoop op wat lekkers. Vroeger hoopten de kinderen op koperen centen van de notabelen. In Thorn wordt daarbij een traditioneel kinderliedje gezongen. In Neeritter wordt er een speciaal versje opgezegd. 

In Thorn start de grabbeltocht om 10 uur vanaf de Wijngaard. In Neeritter starten de kinderen om 10 uur vanaf het Groene Kruis-gebouw op de Driessensstraat. 

img

Grabbelen is een gebruik uit vroegere tijden. Het is een van de bijzondere tradities tussen Kerstmis en Driekoningen die te maken heeft met de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. Vroeger werden alleen de huizen van de gegoede burgerij bezocht, zoals de notaris, de hereboer, de middenstand en de burgemeester. Het grabbelgoed bestond meestal uit enkele kisten appelen, wat schuimpjes en hier en daar een enkele koetjesreep. Een enkele keer werd er ook een handvol losse koperen centen over de menigte uitgestrooid. Dat was natuurlijk bijzonder, want voor een paar losse centen kocht je destijds nog allerlei lekkers.

In Thorn wordt het volgende liedje gezongen tijdens het grabbelen:

“Ich kom hie aangeloupe/Ich zeen de sjouw al rouke/Ich zeen ’t aan d’n oeavewis/Det t’r good gebakke is/Vrouw gaeftj/Det dj’r lang laeftj/Det dj’r riek en zalig waertj”

In Neeritter zeggen de kinderen het volgende versje op:

"Noe joar, noe joar zeut; 't verke heet 4 veut; 't verke heet eine kromme ruk; Bedanktj, 't volgend joar komme wae weer truk"


  

Wellicht interessant