img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-10-2021 17:20

Floris - Insecten- en bijvriendelijke tuin

Roermond - 15 oktober 2021 - In deze column besteed ik aandacht aan wat jij als lezer zelf kunt doen om Groener te leven. Erg letterlijk dit keer, met de aandacht voor een bijvriendelijke tuin. Want bijen en andere insecten hebben het moeilijk in onze tuinen en daarmee hebben ook de vogels het moeilijk omdat die insecten eten.

img

De verstening van onze tuinen, waarbij steeds minder planten en meer stenen verharding of grind in de tuin te vinden is, is een belangrijke reden. Onder het mom van onderhoudsarm, verdwijnen planten uit de tuinen in onze steden en daarmee bijen, insecten en vogels.

Maar er blijkt nog een oorzaak te zijn die veel mensen niet kennen. In een boek over hommels dat ik recent gelezen heb (Een verhaal met een angel van Dave Goulson) wordt uitgelegd dat er planten worden verkocht waarvan de bloemen de bijen en insecten geen voedsel (stuifmeel) geven. De heel populaire Hortensia wordt heel vaak als steriele bloem verkocht, die bloemen maken geen stuifmeel. In een overvloedig bloeiende tuin met Hortensia’s zie je dan geen insecten, let er maar eens op.

De schrijver van het boek breekt een lans om de situatie voor hommels en bijen te gaan verbeteren, het gaat echt slecht met ze. Het start bij bewustwording, mogelijk wist je niet dat er steriele bloemen worden verkocht die geen voedsel geven in jouw tuin. In het tuincentrum kun je tegenwoordig bijvriendelijke bloemen kopen. Inheemse planten waarop onze insecten en bijen goed groeien. Met die planten kun je je tuin vergroenen en zelf bijdragen aan de biodiversiteit.

Het beste is dat je kiest voor biologische planten (lees ook mijn blog op Facebook er eens op na voor relevante tips) want helaas bevatten bijvriendelijke planten in een recent onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde vaak sporen van voor bijen giftige bestrijdingsmiddelen.

Bij ons in de tuin, die vol staat met inheemse vaste planten, zoemen de bijen en de insecten het hele jaar volop rond, echt een genot. De aanvankelijke angst voor de bijen is volledig verdwenen. In tegenstelling tot wespen zijn de bijen totaal niet agressief en echt leuk om naar te kijken. Een simpele, eenvoudige bijdrage aan de biodiversiteit.

Op het onderhoudsvrije karakter van onze tuin (echt!) kom ik een volgende keer terug.

Op mijn website www.duurzaamroermond.nl staan meer tips over alles wat je zelf kunt doen. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

Floris

151021/HvL

Wellicht interessant