img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-1-2022 15:29

Floris - maatregelen die direct effect hebben

Roermond - 15 januari 2022 - De timing van mijn vorige column was niet optimaal, de complete lockdown kwam als verrassing. Nu ik de column van deze maand schrijf (14 januari) weet ik niet wat de persconferentie vanavond gaat brengen, dus deze maand beperk ik mij tot maatregelen die je direct zelf thuis kan nemen. De gasprijzen blijven hoog, aannemers hebben het heel druk en hoe kan je nu toch zorgen dat je toch minder energie verbruikt? 

Het interessante van deze column is dat iedereen aan de gang kan gaan, ook huurders en mensen die minder geld te besteden hebben. Bespaar direct!

Op de foto bij deze column zie je een recent door ons aangebracht gordijn. De deur die daarachter zit, straalde ondanks kierdichting nog steeds veel kou uit. Met de koude dagen op komst heb ik een geïsoleerd gordijn (dik en met voering) aangeschaft waardoor de kou niet de woning kan binnenkomen. Het werd perfect, had ik al jaren geleden kunnen doen, het is er nooit van gekomen.

Als jij toevallig in een woning woont waar de warmte via een trap in de kamer weg kan lekken (warmte gaat altijd naar boven), denk dan ook eens aan zo’n gordijn. In de zomer haal je het weg, maar in winter houd je zo de warmte goed binnen. Goed zelf te maken of samen met iemand die goed is met de naaimachine.

Op dit moment verwarmen we alleen de kamers waar we regelmatig komen tot 19-20 graden. In het verleden stond vaak de deur van de woonkamer open en ging de warmte via de gang en het trapgat rechtstreeks naar boven. Al enige jaren zitten er op de deuren van de verwarmde kamers deurdrangers. De warmte blijft behouden op de plek waar je hem nodig hebt.

Gewoon gekocht bij de Gamma of een energiebespaarwinkel zoals de Woonwijzerwinkel Limburg. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat we uiteindelijk ook een “deuropvanger” hebben gemonteerd. Een stuk duurder dan de initiële deurdranger maar met het voordeel dat de deur niet met een klap dichtgaat en ook dichtgetrokken wordt. Maar dat is natuurlijk wel een kwestie van hoeveel geld wil je uitgeven en of je je wel of niet ergert aan dichtslaande deuren. 

Uit ervaring, wij wonen in een huis uit 1925, weet ik dat koude lucht die door kieren naar binnenkwam in het verleden veel energie kostte. De belangrijkste kieren dichten met geschikt tochtband en dat af en toe controleren en vervangen kan veel energieverbruik schelen, soms wel tot 40%. Denk bij het dichtmaken van de kieren wel aan de noodzakelijke ventilatie.

Weet je niet goed waar je moet beginnen, kijk op mijn website www.duurzaamroermond.nl. Er staan meer tips over alles wat je zelf kunt doen.

Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

Floris

 

Wellicht interessant