img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-1-2021 03:00

Floris - Samen in gesprek over het klimaat

Roermond - 14 januari 2021 - Deze week heb ik de theatervoorstelling “De zaak Shell” gezien die De Correspondent gratis online ter beschikking stelt. Een voorstelling waarin alle partijen aan bod komen over hun rol in het debat over klimaatverandering. Shell, de consument, de overheid, de burger, de toekomstige generatie, allemaal met hun eigen mening en verhaal.

img

Shell als vertegenwoordiger van de industrie, die al jaren op de hoogte is van de impact van CO2 op het klimaat, wijst naar de consument die alleen maar meer, meer wil en niet wil consuminderen of minder wil vliegen. De consument die elke dag verleid wordt en ook niet weet wat nu het beste is voor het klimaat. De overheid waarnaar ieder kijkt voor oplossingen, maar het niet alleen kan, maar ook niet in gesprek raakt met de burgers. Burgers die liever niet te veel denken aan alles dat anders zou moeten, maar wel in beweging zouden moeten komen. En aan het eind van de voorstelling de toekomstige generatie, de jongeren (zoals Greta Thunberg) die zich echt zorgen maken en niet snappen waarom iedereen alleen maar naar elkaar wijst en niet in actie komt.

Het aardige maar ook zorgwekkende in de voorstelling is dat alle verhalen van de spelers elementen bevatten die waar zijn. Het is niet de verantwoordelijkheid van 1 persoon of groep. Maar wijzen naar de ander gaat niets oplossen of in gang brengen.

Mijn conclusie na het zien van de voorstelling was: we moeten echt met elkaar in gesprek en stappen gaan maken! De geleerden zijn het erover eens, klimaatverandering gaat nog veel meer veranderen aan onze manier van leven dan de Corona-epidemie nu doet. Waarom voelt klimaatverandering dan niet als de urgentie van Corona? Waarom schuiven we onze eigen verantwoordelijkheid vooruit als het gaat om maatregelen die impact hebben op klimaatverandering?

Terwijl er zoveel is dat gedaan kan worden als we maar aan de gang gaan. Als de overheid via de Green Deal geld ter beschikking stelt voor investeringen, bent u als lezer dan bereid ook echt stappen te ondernemen? Te luisteren naar de jonge generatie die roept dat we nu echt moeten gaan veranderen en te luisteren naar de ideeën die ze hebben?

Ik hoop dat we samen de komende periode in staat zijn in elk geval deel te nemen aan het debat over klimaatverandering en de energietransitie. Ga luisteren als er bij u in de buurt een (online) sessie wordt georganiseerd over de TransitievisieWarmte of de regionale Energietransitie of een bijeenkomst van een energiecoöperatie.

Denk niet dat u te jong bent, geen geld hebt, geen tijd hebt of te oud bent om nog iets te doen. Luister naar wat er mogelijk is en doe de stappen. Samen Groen Doen!

Mocht je deze column lezen vóór 17 januari, dan kun je de genoemde theatervoorstelling nog zien online via www.decorrespondent.nl. Anders wellicht na de lockdown in het theater. Ik vind het een aanrader.

Op mijn website www.duurzaamroermond.nl deel ik meer van dit soort tips. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

 

Wellicht interessant