img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-8-2020 12:28

Ommetje De IJzeren Man - wandelen door de natuurgebieden bij Weert

Weert - 7 augustus 2020 - Deze week weer een prachtige wandeling van routemaker Adrie Raaijmakers (o.a. van ommetje Ellburg en ommetje Kerkebroek). De 10 km lange wandelroute voert o.a. door het vennenrijk recreatie-/natuurgebied De IJzeren Man, het bosgebied bij Altweerterheide en de Kruispeel langs de Tungelroyse Beek. Het overgrote deel van de route is onverhard.  

img

De wandeltocht gaat door het vennenrijk recreatie-/natuurgebied De IJzeren Man, het bosgebied ten westen van Altweerterheide en door de rand van de Kruispeel langs de Tungelroyse Beek om via het zandwinningsgebied dat in de toekomst als natuurgebied ingericht wordt en het recreatiegebied De IJzeren Man weer terug te keren naar Natuur- en Milieucentrum. In recreatie-/natuurgebied De IJzeren Man gaat de wandeltocht langs de mooi gelegen vennen de Kleine IJzeren Man, het Zwanenven, het Geurtsven en het Eendenven. De Kruispeel is een restant van een uitgestrekt heide- en moerassenlandschap, De wandeltocht gaat in de Kruispeel langs de Tungelroyse Beek met aan weerszijden van de beek elzen- en berkenbroekbossen. De zandwinning bestaat uit twee waterplassen waarvan een deel van de grootste waterplas inmiddels ingericht is als zwemplas Het Blauwe Meertje, vanuit een heuvel aan de rand van het zandwinningsgebied heeft men een mooi uitzicht over omgeving en de waterplassen.

92% Van deze wandeltocht is onverhard, waardoor deze route niet geschikt is voor rolstoelen of kinderwagens.

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Start- en eindlocatie: Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, Weert

Hier kun je de routekaart bekijken en de route downloaden.

Deze wandeling is samengesteld door Adrie Raaijmakers: "Favoriet zijn wandelingen met een combinatie van natuur, landschap en historie. De door mij gemaakte wandelroutes lopen dan ook voor een deel door natuurgebied en voor een deel door open landbouwgebied, een ideale combinatie voor natuur en landschap. Zijn er historische bezienswaardigheden hoe klein dan ook dan worden deze eveneens in mijn wandelroutes verwerkt."

Veel wandelplezier! Helian  

In de maanden juni, juli en augustus zet hoofdredacteur Helian van Lier elke week een leuk, sportief, gratis én coronaproof uitje in Midden-Limburg in het zonnetje.

Foto: Adrie Raaijmakers

Wellicht interessant