img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-12-2021 11:00

Linda - Wees (eens) lief voor elkaar...

Panningen - 16 december 2021 - Iedereen groeit op in een unieke gezinssituatie. Onze menselijke basisbehoeften 'gezien worden', 'waardering krijgen' en 'begrip' zijn echter voor elk mens hetzelfde, wat je situatie ook is. Ons verlangen naar erkenning is altijd aanwezig, in alles wat we doen. De meest essentiële vorm van erkenning zoeken we echter altijd bij onze directe afkomst, bij de mensen die niet zomaar te vervangen zijn; onze ouders, onze broers en zussen en onze familie. 

Wat gebeurt er als we van hen niet de erkenning krijgen die we nodig hebben? 

Miranda Dilernee komt drie maanden te vroeg ter wereld d.m.v. een spoedkeizersnede. 

Haar moeder heeft een moeizame zwangerschap achter de rug met veel ochtendmisselijkheid en griepachtige verschijnselen. Als ze het HELLP-syndroom krijgt belandt ze in een coma. Moeder maakt de bevalling van haar veel te vroeg geboren dochter niet bewust mee. 

Als ze bijkomt, besluit ze haar pasgeboren dochter niet te bezoeken. De kans dat het kind alsnog komt te overlijden is immers groot. Als het kind vecht voor haar leven groeit de kloof tussen moeder en dochter, een kloof die ze de rest van hun leven met zich mee zullen dragen. 

In het boek 'Liefdeloos' vertelt Miranda Dilernee over haar levenslange strijd om zich te onttrekken aan de overheersende en controlerende macht van haar moeder. Door haar enorme overlevingsdrang en sterke wil weet ze uit de vicieuze cirkel te breken en te kiezen voor zichzelf. Dit gaat echter niet van de ene op de andere dag. Het blijkt een dagelijks gevecht om het narcistische gedrag van haar moeder te overstijgen. 

We willen allemaal het gevoel krijgen dat we er toe doen. Dat we gezien en gewaardeerd worden door onze familie, onze vrienden, de vereniging waar we lid van zijn of door onze werkgever. Als je dit vanuit je basis mist, is dat veelal iets waar je je leven lang mee kunt worstelen. Zelf waardering en erkenning géven, aan de juiste mensen in je leven, is een van de meest effectieve manieren om deze spiraal te doorbreken en om zelf meer erkenning te krijgen. 

Neem afstand van dat wat jou negatieve gevoelens en energie geeft. Omring je met positieve mensen en spreek je waardering uit voor hun aanwezigheid in jouw leven. Vertel je partner eens dat je ziet hoe hard hij of zij werkt om alle rekeningen te betalen, vertel je broer of zus eens hoe trots je bent op wie hij of zij is geworden, vertel de voorzitter van je vereniging eens hoe fijn je het vindt dat ze van alles voor je organiseren of vertel je collega eens hoe je jullie leuke gesprekken waardeert.  

Wees (eens) lief voor elkaar...  

Liefdeloos | Miranda Dilernee | ISBN 9789491920936    

Love cures people - both the ones who give it and the ones who receive it - Karl A. Menninger

Ik wens je veel mooie complimenten toe, om te ontvangen én om uit te delen, Linda

Neem ook eens een kijkje op haar website Bullseye Publishing.

Foto Linda Gielen
161221/HvL  

Wellicht interessant